Latest News

3Novices:Materials meet seamlessly "like an iPhone" at northern California home by Natoma Architects

San Francisco studio Natoma Architects has completed a family residence that consists of intersecting volumes, with connections between its planes of concrete and glass designed to look as minimal as possible.

Oz Residence by Stanley Saitowitz

The Oz House is perched on a hilltop in Atherton, California, and is accessed via a winding road. In addition to the main dwelling, the residence features a pool house, guest house and ample outdoor space.

Oz Residence by Stanley Saitowitz

The entry sequence begins at the edge of the property, which is marked by a gate and a concrete wall. A pathway bordered by a reflecting pond leads to the front door, which is shaded by a crisp metal canopy.

Oz Residence by Stanley Saitowitz

"Once inside, views in other directions unfold, and in the distance, the skyline of San Francisco is framed by the entry canopy," said Natoma Architects, a studio led by designer Stanley Saitowitz.

Oz Residence by Stanley Saitowitz

The home is composed of intersecting, L-shaped bars, with one balanced atop the other – a configuration that results in cantilevers, bridges and courtyards. Made of concrete and glass, the rectilinear volumes are designed to "twist and fold, cross and loop, bridge and divide".

Oz Residence by Stanley Saitowitz

"The interest is in transparency and lightness contrasted with solidity and mass," the firm said. "The house is a reduced expression of sheer material and absolute form, where connections and intersections are minimised to non-existence, cast almost of a single piece, like an iPhone."

Oz Residence by Stanley Saitowitz

The main level contains the dining room, kitchen and family area, along with zones for formal entertaining. Rooms are imbued with a minimalist aesthetic.

Oz Residence by Stanley Saitowitz

The dining room features concrete walls and a glass ceiling traversed by metal beams. A vivid blue painting adds a pop of colour to the austere space. In the living room, the team used streamlined decor and a neutral colour palette. Set into a white wall is an elongated, horizontal fireplace.

Oz Residence by Stanley Saitowitz

The upper level houses the master suite, which occupies the volume facing San Francisco, located 25 miles (40 kilometres) to the north. The upper floor also contains four bedrooms for children, an office, a sitting area and a laundry room.

Oz Residence by Stanley Saitowitz

The basement level, which opens onto a lawn, encompasses areas for family play and casual entertaining. Throughout the dwelling, skylights and floor-to-ceiling windows help bathe interior spaces in natural light.

Oz Residence by Stanley Saitowitz

The home is designed to emphasise voids rather than mass. "The building threads and weaves, making holes in things, or making things that make holes in things that are not," the studio said. "These abstract geologies do not impose, but expose, expanding the realm of space and diminishing the role of form."

Oz Residence by Stanley Saitowitz

Other projects by Stanley Saitowitz and Natoma Architects include a Jewish community centre in Philadelphia with brickwork modelled after an "abstract menorah" and an art museum in Tampa, Florida, that is wrapped with a perforated metal skin.

Photography is by Bruce Damonte.


Project credits:

Architect: Stanley Saitowitz | Natoma Architects
Project team: Stanley Saitowitz, Neil Kaye, Michael Luke, Steven Sanchez
General contractor: David Warner
Interiors: Stanley Saitowitz
Civil engineer: Pete Carlino, Lea & Braze Engineering Inc
Structural engineer: Peter Yu, Yu Structural Engineers
Mechanical engineer: Matt Reistetter, Monterey Energy Group
Electrical engineer: Elaine Shishima, Techlinea Inc.
Plumbing: Abe Stallcup, Monterey Energy Group
Lighting: Anna Kondolf, Anna Kondolf Lighting Design
Audio visual: Cliff Roepke, Site and Sounds

The post Materials meet seamlessly "like an iPhone" at northern California home by Natoma Architects appeared first on Dezeen.


http://ift.tt/2vFneTU
http://twitter.com/3novicesindia

Designed by 3Novices Copyright ©2011-2015

Theme images by Bim. Powered by Blogger.